LUIMELEN IN MEINERSWIJK

Meinerswijk, gelegen in het centrum van Arnhem, is een uiterwaard met een lange geschiedenis. Hier bivakkeerden de Romeinen aan het begin van onze jaartelling in hun Castellum. Ook de Noormannen kwamen langs op een van hun strooptochten. Hier overvielen zij in het jaar 847 de Vicus van Meginhard, een dorpje waarvan tot op heden geen spoor is teruggevonden. Daarentegen is de aanwezigheid van het laat Middeleeuwse huis Meinerswijk voor de oplettende wandelaar nog wel terug te vinden in het landschap. Dit “kasteeltje” was het middelpunt van de toenmalige Heerlijkheid Meinerswijk.

Aan het einde van de negentiende eeuw deed de baksteenindustrie in Meinerswijk zijn intrede. Deze industrie heeft uiteindelijk de basis gelegd voor het huidige uiterlijk van het gebied. Sinds 1985 is steenfabricage in de polder vergane glorie. Het gebied raakte een belangrijke beeldbepaler kwijt, maar de relicten uit die tijd boden de kans voor een nieuwe en meer eigentijdse functie.

De laatste jaren staat Meinerswijk in de belangstelling als natuurontwikkelingsgebied. Oude en nieuwe natuurwaarden trekken als een magneet aan fotografen en liefhebbers van natuurschoon. Edwin Giesbers verenigt dezebeide eigenschappen in één persoon. In een honderdtal foto’s tracht hij in dit boek iets te laten zien van de schoonheid, die in deze uiterwaard alom aanwezig is. Tonny Buijs heeft een begeleidende tekst geschreven met de nodige achtergrondinformatie, maar deze publicatie moet toch vooral gezien worden als fotoboek. Als een fotografische ode aan een bijzondere uiterwaard.

ISBN-nummer: 90-803589-2-4
Luxe hard-gebonden uitgave
Omvang: 112 pagina's
Formaat: 24,5 cm bij 26,5 cm

RECENSIE

GRASDUINEN APRIL 2000

MIJMEREN OVER NIEUWE NATUUR

Meinerswijk, een polder in de uiterwaarden van de Rijn ten zuiden van Arnhem, heeft een interessante geschiedenis. Begonnen als “gewone” uiterwaard die regelmatig onderwater stond, is hij ondermeer vuilstort en kleiafgraving voor de steenbakkerij geweest. Nu is het een van die “nieuwe natuur”-plekken geworden.

Fotograaf Edwin Giesbers en schrijver Tonny Buijs hebben het gebied in dit boek op een heel persoonlijke manier vastgelegd. Verhalen over de historie worden afgewisseld met bespiegelingen over natuur versus cultuur. Maar er zijn ook uitweidingen over natuurfotografie en de gevolgen van bestemmingsplannen voor flora en fauna. Zo ontstaat er een mooi “beeld” van dit ruige landschap dat inmiddels aan alle kanten is omsloten door stedenbouw. Overigens, “luimelen” staat niet in de Van Dale, maar iedereen die graag van de natuur loopt te genieten kent de betekenis.

EDWIN GIESBERS

Edwin is natuurfotograaf in hart en nieren en Meinerswijk ligt op nauwelijks een steenworp afstand van zijn huis. Geen wonder dat hij juist daar veel van zijn spaarzame vrije tijd zoekt maakt. Uren – dagen – is hij bezig met kijken, zoeken, selecteren, regisseren, componeren – is het licht goed? – en dan afdrukken. De tijd staat even stil; weer heeft hij een moment voor de eeuwigheid vastgelegd. “Luimelen in Meinerswijk” biedt een overzicht van Edwins werk in Meinerswijk. Het toont een collectie die varieert van macro- tot landschapsfotografie en van opnamen uit hartje zomer tot foto’s van ijskoude winterpanorama’s.

Edwins foto’s hebben al heel wat prijzen in de wacht gesleept in allerhande fotowedstrijden. Het meest aansprekende resultaat was de prijs die hij ontving tijdens de internationale Olympus foto-contest: de Merit Award. Zijn foto’s sierden diverse uitgaven, onder meer van Het Geldersch Landschap, Grasduinen, Natuurmonumenten en Foto en Doka. Edwin exposeerde onder andere in bezoekerscentrum de Aanschouw op de Hoge Veluwe, het natuurmuseum in kasteel Doorwerth en in bezoekerscentrum de Watermolen te Arnhem.

Naschrift:

De tijd staat niet stil. Ondertussen is een foto van Edwin “Bruine kikker schuilend onder een parasolzwam voor de regen” wereldberoemd geworden. De foto kreeg een eervolle vermelding bij de wereldwijd meest aansprekende fotowedstrijd voor natuurfotografen: de BG World Wildlife Photographer of the Year wedstrijd. Misschien is de foto hiermee zelfs te karig bedeeld gezien de hoeveelheid publiciteit die juist deze foto wereldwijd heeft gekregen.

Noemenswaardig is verder de reportage van Edwin die is verschenen in het ook in Nederland zeer aansprekende Duitse natuurfotografenblad: Naturfoto (maart 2001). En de maandenlange – zeer omvangrijke - foto-expositie in het Brabants Natuurmuseum “Natuur Belicht”.

Tonny Buijs 

(Mei 2001)

 

TONNY BUIJS

Luimelaar en natuurliefhebber bij uitstek. Ja, die typering past wel bij Tonny. Zijn eerste boek “Het Hoefijzer; kroniek van een karperwater”, een kroniek omtrent een oude fortgracht bij Elden leverde tal van enthousiaste reacties op en ontving lovende kritieken.

Marco Kraal in het Hét Visblad: “…… een goed geschreven en prima leesbare “karperroman”.”

In de Eldense Dorpskrant: “…… ik heb het boek “Het Hoefijzer” achtermekoar uutgeleze.”

In “Luimelen in Meinerswijk” is Tonny opnieuw de plaatselijke geschiedenis ingedoken. Tezamen met de levenslange ervaringdie hij heeft met “de polder” – zoals Meinerswijk in de dorpsmond wordt genoemd – biedt dit de ideale combinatie om het prachtige fotoboek met achtergrondinformatie, anekdotes en verhalen luister bij te zetten.