Verslag fietsreis IJsland
ZOMER 2009

we gaan weer / voorbereiding / voor vertrek / aankomst / de grote stad en de crisis / de route in wegnummers /
onderweg met Bonny: tussen Þingvellir en Laugarbakki / de Strandavegur / weg 622 / voorbij Ísafjörður / in Reykjavík / een nieuwe route

pagina 6 van 12
ga naar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

de route in wegnummers
Ik ontdek net dat de kaart van IJsland op Google Maps net zo gedetailleerd is als die op www.ja.is. Zelfs de binnendoor weggetjes staan erop! Ah jammer dan, Google Maps mist buiten het Reykjavík gebied heel veel wegen. Ook dit geheel terzijde.
   Hieronder volgt een heel saai stukje, maar het is verplichte kost voor degenen die de exacte route willen leren kennen. Hier gaan we dan:
Vliegveld Keflavík – Reykjavík over weg nr 41. Vertrek vanuit Reykjavík. Een stukje over de Suðurlandsvegur (nr 1.) en dan linksaf de Hafrvatnsvegur (nr 431) op. Die volgen we helemaal tot het eind, ondertussen passeren we het Hafravatn, het meer waar de weg naar vernoemd is. Aan het eind van de Hafrvatnsvegur gaan we via de Reykjavegur, Bjargsvegur en Skammdalsvegur binnendoor naar weg nr 36 de þingvallavegur. Deze weg leidt ons helemaal naar þingvellir.
   Vanaf þingvellir over weg 52 naar het noorden. Aansluitend over weg 550, de Kaldidalur, naar Húsafell. Vanaf Húsafell over de F578, over de Arnarvatnsheiði, naar weg 704, die ons naar Laugarbakki aan de Ringweg 1 brengt.
   Ringweg 1 volgen we een stukje tegen de klok in en bij Staðarskáli (winkel) komen we terecht op weg 61 (Djúpvegur), die ons een flink stuk naar het noorden leidt en ons de Westfjorden invoert. Ruim voorbij Hólmavík (winkel), aan het eind van de Steingrímsfjörður, slaan we rechtsaf en komen terecht op de 643 (Strandavegur). Die volgen we een klein stukje. De aansluitende 645 brengt ons eerst naar Drangsnes (winkeltje).
   Voorbij Drangsnes komen we weer op de 643, die voert helemaal tot aan Norðurfjörður (winkel). Iets voorbij dit plaatsje wacht het zwembad van Krossnes.


zwembad Krossnes  zwembad Kossnes

Een paar kilometer voor Norðurfjörður haakt weg 649 aan op de 643. De 649 volgden we zo goed als tot aan het eind, helemaal tot in de Ófeigsfjörður, waar we het bij de rivierdoorwading voor gezien houden.
   Daarna volgen we de 649, 643 en de 61 terug tot we weer in Hólmavík zijn.
   Vanuit Hólmavík volgen we de 61 eerst een stukje noord- en dan westwaarts. Boven op de Steingrimsfjarðarheiði, iets voorbij de noodhut, gaan we linksaf weg nr 608 op. Een ijzingwekkende afdaling brengt ons in de Þorskafjörður. Vanaf daar volgen we de 60 westwaarts tot Flókalundur (pizza, hamburger, beperkt aantal levensmiddelen). Weg 62, die linksaf gaat, volgen we tot Patreksfjörður (winkel). Na inkopen te hebben gedaan, gaan we een stukje over de 62 terug en nemen vervolgens de afslag naar Latrabjarg (weg 612). Na het vereeuwigen van een aantal papegaaiduikers moeten we dezelfde weg terug naar Patreksfjörður. Weg 63 brengt ons vervolgens naar Bíldadalur.


Bíldadalur in de diepte  lekkere pizza's in Bíldadalur  op weg naar het Selárdalur  op weg naar het Selárdalur    werk van Samúel Jónsson  Samúel Jónsson  Samúel Jónsson  Samúel Jónsson  Samúel Jónsson

Een uitstapje via weg 619 voert ons naar de niet meer zo interessante kunstwerken in het Selárdalur. Na weer een pizza in Bíldadalur (pizza, hamburgers, piepklein winkeltje) te hebben gegeten volgen we de 63 tot deze uitkomt op de 60. Deze weg volgen we tot iets voorbij Hrafnseyri, waar de avontuurlijke 622 op ons wacht. Via de 622 komen we in Þingeyri (tankstation met wat levensmiddelen). Daar stuiten we wederom op de 60. Zonder verdere uitstapjes komen we aan in Ísafjörður (winkels). Hiervandaan vliegt Bonny terug naar Reykjavík en gaat verder via Keflavík naar Nederland.
   Ik volg weg 61 tot de bodem van de Mjóifjörður. Daar ga ik linksaf en volg de 633 (lekker badje) tot ik in de Ísafjörður weer op de 61 uitkom. Die volg ik tot de afslag (weg 635) naar Kaldalón en Unaðsdalur. Wederom een weg die naar het einde van de wereld leidt en dezelfde weg moet ik daarom terug naar de 61. Over de Steingrimsfjarðarheiði ga ik opnieuw naar Hólmavík.
   Hólmavík verlaat ik zuidwaarts via de 61 tot de afslag over de Tröllatunguheiði (weg 605). Mooie naam en een mooie route. Aan de overkant van de bergen kom ik weer op de vertrouwde 60. Eventjes maar, want via de 602 en de 690 maak ik een geslaagd ommetje rond de Gilsfjörður. Eenmaal terug op de 60 neem ik na een paar kilometer de afslag naar Skarðsströnd (weg 590). Dit is een verbazingwekkend rustige en goede weg. Vlak voor de afslag naar Dagverðarnes, gaat de fiets kapot en breekt voor wat betreft het weer de pleuris uit. Met een auto word ik hiervandaan geëvacueerd naar Reykjavík.
   Uitstapjes met de auto vanuit Reykjavík brengen mijn IJslandse gastvrouw en mij eerst naar de berg Baula (zie verslag 2000) en het weekend erop naar de iets eenvoudiger te beklimmen Esja.
   Ondertussen heb ik de fiets gerepareerd, Reykjavík nogmaals bezichtigd en wordt het dus tijd weer op pad te gaan. Wederom vertrek vanuit Reykjavík. Een stukje over de Suðurlandsvegur (nr 1) en dan linksaf de Hafrvatnsvegur (nr 431) op. Daarna via de Nesjavallaleið (weg 435) naar de Hengill vulkaan. Vervolgens onderlangs het Þingvallavatn via de Grafningsvegur efri (360). Fietspech noopt me om via de 36 en 35 naar de fietsenwinkel in Selfoss te gaan. Daarna gaat het over de 35 en 37 naar Geysir waar de Strokkur nog steeds zijn kunstje blijkt te flikken. Vervolgens is het tijd de geliefde woestijn weer in te gaan. Via de F333 kom ik op de F338; ik sla daar linksaf. Deze weg volgt de hoogspanningsleiding zeer precies (waarschijnlijk de reden van zijn bestaan). Voorbij de Skjaldbreiður bereik ik een bekend en interessant kruispunt. Ik ga rechtdoor de Uxahryggjavegur (nr 52) op. Eenmaal aangekomen bij het zwembadje van Brautartunga heb ik het helemaal gehad met fietsen. Ik vraag of ik opgehaald kan worden. Niet lang daarna zit ik weer in de auto op weg naar Reykjavík en een pizza, om onder een echt dak en voorzien van het nodige leesvoer de komst van Bonny af te wachten.
   Bonny arriveerde volgens plan, maar het rondje Snæfellsnes ging niet door. De weersvoorspelling gaf net voor dat gebied voor de gehele periode die we konden overzien keiharde wind. Dat was op dat moment mentaal en fysiek even niet op te brengen. Na een paar dagen Reykjavík zijn we eerder naar Nederland vertrokken dan de bedoeling was. De totaal afgelegde afstand op de fiets deze reis is daarom 'slechts' zo'n 2203 kilometer. (volgende pagina...)

we gaan weer / voorbereiding / voor vertrek / aankomst / de grote stad en de crisis / de route in wegnummers /
onderweg met Bonny: tussen Þingvellir en Laugarbakki / de Strandavegur / weg 622 / voorbij Ísafjörður / in Reykjavík / een nieuwe route

pagina 6 van 12
ga naar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.